Opdateret vejledning til vaccinationer i Sri Lanka

Der er for tiden følgende vacciner tilgængelige i Sri Lanka:

  • COVID-19 vaccine: Tilgængelig for alle voksne over 18 år. Der tilbydes både primære vaccinationsserier og boosterdoser.
  • Difteri, stivkrampe, kighoste og polio (DTP) vaccine: Anbefales til børn i henhold til det nationale vaccinationsprogram.
  • Mæslinge, fåresyge og røde hunde (MMR) vaccine: Tilgængelig for børn som del af det nationale vaccinationsprogram.
  • Hepatitis B vaccine: Tilbydes til risikogrupper og nyfødte børn.
  • Gulfeber vaccine: Påkrævet for rejsende, der kommer fra eller har opholdt sig i lande, hvor gulfeber er endemisk.

Anbefalinger for forskellige aldersgrupper

Børn: Alle børn anbefales at få de standardvaccinationer, som også gives i Danmark. Dette inkluderer blandt andet vaccinationer mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Voksne: Det anbefales, at voksne får vaccinationer mod tyfus og hepatitis A, da disse sygdomme forekommer hyppigt i Sri Lanka. Ældre: Personer over 65 år bør overveje at få en pneumokok-vaccine, da de er særligt udsatte for luftvejsinfektioner. For yderligere information om anbefalede vaccinationer til din rejse, se – Find information om vaccinationer i Sri Lanka.

Praktiske oplysninger om vaccinationssteder

Vaccinationer i Sri Lanka kan foretages på offentlige sundhedsklinikker og private hospitaler landet over. De fleste klinikker har åbent på hverdage fra 8 til 16, men det anbefales at tjekke åbningstider lokalt. Derudover findes der mobile vaccinationsklinikker, som kører rundt til forskellige områder. Hvis du besøger Sri Lanka, kan du køb billet til den imponerende bro her og kombinere det med et besøg på en af klinikkerne.

Sådan booker du en vaccinationsaftale

For at booke en vaccinationsaftale skal du kontakte din lokale sundhedsklinik. Du kan finde kontaktoplysningerne på sundhedsministeriets hjemmeside. Når du kontakter klinikken, skal du oplyse dit fulde navn, fødselsdato og kontaktoplysninger. Klinikken vil derefter hjælpe dig med at finde et ledigt tidsrum og booke din vaccination. Husk at medbringe dit sundhedskort eller anden form for identifikation, når du møder op til din aftalte tid.

Hvad du skal medbringe til din vaccinationsaftale

Når du kommer til din vaccinationsaftale, er det vigtigt at medbringe følgende:

  • Dit pas eller anden gyldig ID-dokumentation
  • Oplysninger om eventuelle allergier eller andre medicinske forhold, som din læge bør kende til
  • Penge til at betale for vaccinen, hvis der opkræves et gebyr
  • En kopi af dit vaccinationskort, hvis du allerede har modtaget andre vacciner
  • En pen eller blyant til at udfylde eventuelle formularer

Forventede bivirkninger og håndtering af disse

De fleste vaccinationer kan medføre milde bivirkninger som ømhed, rødme eller hævelse på injektionsstedet. Disse symptomer er normale og forsvinder som regel inden for et par dage. Nogle personer kan også opleve feber, hovedpine eller træthed, men disse symptomer er ligeledes midlertidige og forsvinder typisk inden for 1-2 dage. Hvis du oplever mere alvorlige bivirkninger som allergiske reaktioner, bør du straks kontakte din læge. I de fleste tilfælde kan bivirkninger håndteres med almindelig smertestillende medicin og hvile.

Særlige hensyn for gravide og ammende

Gravide og ammende kvinder bør tale med deres læge, før de får en vaccine. Sundhedsmyndighederne anbefaler, at gravide og ammende får de samme vacciner som resten af befolkningen, da fordelene ved at blive beskyttet mod sygdomme vurderes at opveje eventuelle risici. Det er dog vigtigt, at kvinderne diskuterer deres situation med en læge, som kan vurdere den individuelle situation og rådgive om den bedste tilgang.

Vaccination af børn og unge

Børn og unge i Sri Lanka anbefales at få følgende vaccinationer:

  • Difteri, stivkrampe og kighoste (DTP-vaccine) – 3 doser i løbet af første leveår, samt en opfølgende dosis ved 4-6 års alderen.
  • Polio (IPV-vaccine) – 3 doser i løbet af første leveår, samt en opfølgende dosis ved 4-6 års alderen.
  • Mæslinger, fåresyge og røde hunde (MMR-vaccine) – 2 doser, første ved 12-15 måneders alderen og anden ved 4-6 års alderen.
  • Hepatitis B – 3 doser i løbet af første leveår.

Det anbefales at følge det nationale vaccinationsprogram for at sikre optimal beskyttelse af børn og unge mod alvorlige sygdomme.

Opfølgning og revaccination

Det anbefales at følge op på vaccinationer med jævne mellemrum. Hvis du har modtaget en vaccination, bør du kontakte din læge for at få information om, hvornår du skal revaccineres. Revaccination kan være nødvendig for at opretholde et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau mod sygdomme. Din læge kan rådgive dig om, hvilke vacciner du har brug for og hvornår du skal modtage dem.

Nyttige ressourcer og kontaktoplysninger

Sundhedsministeriet i Sri Lanka har oprettet en dedikeret hjemmeside med opdateret information om vaccinationer og anbefalinger for rejsende. På hjemmesiden kan du finde en komplet oversigt over de anbefalede vacciner, vaccinationsplaner og kontaktoplysninger på lokale sundhedsmyndigheder. Du kan også kontakte den lokale ambassade eller konsulat for yderligere rådgivning om vaccinationer og sundhedsforhold i Sri Lanka.

Category:Diverse
PREVIOUS POST
Lån til alle dine behov – Ansøg om samlelån nu
NEXT POST
Cykeldrømme i opfyldelse
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://unlockaarhus.dk 300 0